Yoga

You are here: Home / Yoga

Wat is yoga?

Yoga stamt van het Sanskriet woord yuj en heeft vele betekenissen: juk, onder een juk brengen, samenvoegen. Maar het betekent ook contact, verbinden, eenheid. Een juk is een houten blok dat je op je schouders kunt laten rusten om twee emmers aan te hangen. Aan de ene kant verlicht een juk het werk en aan de andere kant betekent het dat je beter in evenwicht blijft.

Zo is dat ook met yoga. Yoga is een middel, een weg die je kan helpen om lichter in het leven te staan, doordat je lichamelijk en geestelijk in balans komt. Je ervaart innerlijke rust, een grote tevredenheid.

In één van de oudste yogawerken, de yogasoetra’s van Patanjali (300 jr v. Chr.) staat beschreven: ‘yoga is het stilleggen van je onrustige gedachten’. Wanneer het lukt om de gedachtenstroom te kalmeren, ben je minder snel afgeleid en beter geconcentreerd. Dat brengt rust en helpt je om naar binnen te keren. Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress. Yoga kan hier bij helpen.

Yoga Les

Yoga Tilburg Noord – Locatie en data

De yoga les vindt dinsdagavond (behalve tijdens schoolvakanties) plaats van 19.00 uur -20.15 uur in De Rode Amaryllis, Leharstraat 120, Tilburg.

Vraag een gratis proefles aan. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Inhoud yoga lessen

Een yogales bestaat uit asana’s (de houdingen), ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en meditatie.

De lessen zijn niet zwaar. Yoga betekent ook: bewustzijn van je lijf. Yoga is niet prestatiegericht. De kunst is om tijdens een les goed te voelen wat voor jou de grenzen zijn. Elk lichaam is anders. Sommige houdingen zijn lastiger voor de een dan voor een ander. Spiegel je dus niet aan anderen. Richt je op jezelf. Je gaat merken dat je door prestatiedrang los te laten en met je aandacht naar binnen en naar de ademhaling te gaan, spanningen los kunt laten. Hierdoor gaan de oefeningen makkelijker en bouw je ook nog lenigheid en kracht op. De ideale balans in een houding ontstaat wanneer je evenwicht voelt tussen in- en ontspanning. Je doet de oefeningen mee zoals het voor jou fijn en haalbaar is.

Yoga Tilburg Noord – Praktische informatie

De meeste deelnemers zijn 45+. De lessen duren 75 minuten. Op dinsdagavond van 19.00 -20.15 uur. Zorg voor soepele, niet te strakke kleding. In de zaal zijn matten, kussens en dekens aanwezig.

Yoga Tilburg Noord – Gratis proefles

Een proefles bijwonen kan altijd. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Wel stel ik het op prijs om vervolgens iets over deze ervaring te horen.

Neem contact op voor een proefles.